tirsdag 5. januar 2010

"Den siste skanse"

Et nytt EU-direktiv krever overvåkning av alle nordmenn.
Og i løpet av året må Norge implementere det såkalte Datalagringsdirektivet i Norge, som i praksis sier at all elektronisk kommunikasjon du har på mobil, telefon og internett skal systematisk overvåkes og lagres 6-24 måneder.

Dette er helt absurd - Så her er en krass kommentar til både statsmakten, den norske handelsstanden, alle borgere og forbrukere om å stoppe opp å tenke seg om hvor mye av hva man foretar seg som blir overvåket, registrert og lagret. Men aller sterkest står advarselen om selv å ta ansvar og tenke seg godt om før man eksponerer store deler av livet sitt ved hjelp av dagens teknologiske kommunikasjonsformer. Som man så fint sier: ” Man er ikke offisielt sammen med noen, før det står på facebook”..

Kunstprosjektet er et samarbeid med Catharina Dyrstad, og vi forteller en historie ved hjelp av en billedserie på fem bilder. De henger i kronologisk rekkefølge og forteller i ”bunn” en helt triviell historie. Bildene har vi selv tatt analogt, og de er knipset med et originalt Holga -kamera.

Dette var en utfordring i seg selv siden Holgaens billige konstruksjon og enkle objektiv ofte gir karakteristiske bilder med vignettering, dårlig fokus, lyslekkasjer og andre forstyrrelser. Ironisk nok var det kameraets kvalitetsproblemer og low-fidelity-estetikk som ble satt pris på av enkelte fotografer, og som bidro til at Holga etterhvert er blitt et slags kultfenomen.

Det ”kule” med Holgaen er at den er beregnet for fotografisk film i mellomformat (120 film) som man selv må trekke frem for å ta neste bilde. Om man ikke gjør dette derimot så vil man dobbelteksponere filmen, noe som gir muligheter for både tilfeldige feil, men og beregnede feil slik vi har brukt.


”Den siste skanse”

”Apacheindianernes siste høvding Geronimo mente at et fotografi stjal en bit av sjelen.
Den siste skanse du har igjen i dagens overeksponerende samfunn er tankene dine.” 






































Det vi gjorde var å bryte ned den aller siste skanse, og stjele tankene til jenta som er avbildet. De er den ”underliggende” historien i historien vist gjennom dobbelteksponering, helt uten sammenheng, tatt helt ut av konteksten i historien. Mens den trivielle historien i bildene er en jente som drar på café - date, etter å ha chattet med en fyr på nett.

Meningen er ikke nødvendigvis at man skal forstå bildene eller sammenhengen, men at man skal lete etter noe å se på i de. Det er helt greit at hensikten med bildene ikke vil være helt klar for alle, men teksten under verkets tittel "Den siste skanse" er meningen skal være en pekepinn på visjonen vi har, og budskapet vi vil gi publikum.

2 kommentarer:

  1. Hanna snupp :) fin blogg.. besøk vår blogg også. www.kevinogjulie.blogg.no

    SvarSlett
  2. Datalagringsdirektivet er et desperat og naivt forsøk på å stanse datakriminaliteten. Datalagrinsdirektivet vil ikke fungerer, iallefall ikke slik det var tiltenkt. Det eneste datalagringsdirektivet vil prestere, er å forgripe seg på lovlydige menneskers rett til privatliv.

    SvarSlett